موزیک خوان Music Reader
دفاع توحیدی از برگزاری سیزدهمین جشنواره موسیقی نواحی

جشنواره سال جاری از سایر دوره ها مفیدتر بود

جشنواره سال جاری از سایر دوره ها مفیدتر بود

به گزارش موزیك خوان كرمان سیزدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران هفته گذشته در حالی برگزار گردید كه كرمان و اغلب نقاط كشور در وضعیت قرمز كرونا قرار داشتند و روزهای بحرانی را می گذراندند و برگزاری جشنواره در این شرایط كه به قول مسولان با تعداد محدود و رعایت تمام پروتكل ها برگزار گردید می توانست در روحیه مردم تاثیرات زیادی داشته باشد، اما جشنواره ای كه در ادوار گذشته شور و نشاط زیادی در شهر ایجاد می كرد با سردی و در سكوتی ناخواسته برگزار گردید و فقط محدود به فضای مجازی شد كه آن جا هم مخاطبان زیادی نداشت.


برای پی بردن به چند و چون این دوره از جشنواره موسیقی نواحی به سراغ "فواد توحیدی" که چهره شناخته شده ای در موسیقی نواحی و یکی از اعضای شورای علمی جشنواره و کارشناس موسیقی است رفتم تا او برایم از حال و هوای جشنواره بگوید او که عرق خاصی به این جشنواره دارد تمام قد پای کیفیت جشنواره ایستاد و گاه در دفاع از جشنواره تند شد و نشان داد که بی جهت نیست در این سال ها یک تنه پژوهش های زیادی درباره موسیقی نواحی انجام داده و پای جشنواره ایستاده، صحبت های وی را درباره سیزدهمین جشنواره موسیقی نواحی را بخوانید.
شما بعنوان کسی که سال ها تجربه جشنواره نواحی را داشتید جشنواره سال جاری را در شرایط کرونایی چه طور دیدید؟
با توجه محدودیت هایی که داشتیم به نظرم جشنواره با بهترین حالت ممکن برگزار گردید و چون مخاطب از نزدیک امکان دیدن اجراها را نداشت، گروه تصویربرداری با چند دوربین و با کیفیتی بسیار مطلوب کارها را ثبت و ضبط کردند و در کنار پخش لایو، شبکه جام جم هم اجراها را به صورت زنده برای مخاطبان خارج از ایران پخش کرد و مصاحبه هایی هم توسط انجمن موسیقی ایران و صدا و سیمای کرمان با هنرمندان در همان محل انجام شد.
صبح ها هم گروه ها به نقاط دیدنی کرمان برده می شدند و آثاری را با تصاویر این اماکن و موسیقی آنها تصویربرداری می کردند که به تدریج پخش می شود. مجموعه مقالاتی هم با مبحث دوبیتی خوانی در کتابی چاپ خواهد شد و فیلمهای مستندی هم از هنرمندان نواحی بزودی در خود محل زندگی آنها تولید خواهد شد. دیگر این که در این دوره پیش از اجراها توضیحاتی توسط کارشناسان داده شد تا مخاطب را تا اندازه ای با ظرایف اجرا آشنا کنند و جنبه آموزشی هم داشته باشد. هیات علمی و دبیر جشنواره تصمیم گرفتند که کمی روی این مسئله هم کار شود.
از خصوصیات بارز موسیقی نواحی مردمی بودن آن است و اینکه از دل مردم هر منطقه آمده و این جشنواره را در ادوار گذشته پرشور می کرد اما سال جاری به علت شرایط کرونا و مجازی بودن جشنواره رونقی نداشت و سوت و کور بود نظر شما چیست؟
مسلما وقتی مخاطب را از یک اجرای هنری بگیریم اصل مسئله را از دست داده ایم، اما جشنواره سال جاری حسن های دیگری داشت همچون اینکه برای نخستین بار کارها با چندین دوربین و با کیفیتی فوق العاده ثبت و ضبط شد چیزی که در هیچ جشنواره موسیقی نظیر این ثبت و ضبط دیده نشده بود؛ برای همین مخاطبی که عاشق موسیقی نواحی باشد می تواند بعدا کارهای هنرمندان را با کیفیت عالی در فضای مجازی دنبال کند.
این که جشنواره سال جاری در شرایط کرونایی برگزار گردید اتفاق مثبتی بود، ولی برگزاری با این سکوت این ذهنیت را ایجاد کرد که هدف برگزاری جشنواره به هر قیمتی بوده؟ این طور نیست؟
نه. این نظر شماست، به هر قیمتی نبود! موسیقی نواحی متاسفانه تنها نقطه به روزاش همین جشنواره است. دلیلی نداشت این را هم از خودمان دریغ نماییم. برای همین با عنایت به شرایط کرونا باز هم جشنواره برگزار شد، مبحث جشنواره سال جاری هم بسیار هوشمندانه انتخاب گردید موضوعی که به صورت آوازی و حداکثر با دو مجری اجرا شد. یعنی یا خواننده به صورت انفرادی بود و یا یک نوازنده آنرا همراهی می کرد. این مورد یعنی دوبیتی خوانی در عین مهم بودن برای مخاطب عام کمی کسل کننده است و خواص با آن ارتباط بیشتری می گیرند.
درباره انتخاب آثار و کیفیت اجراها هم بفرمایید؟
کیفیت و تنوع آثار بسیار عالی بود. هیچ کار ضعیفی در جشنواره اجرا نشد. همگی باکیفیت بودند و اغلب افرادی که به جشنواره آمدند برای نخستین بار دعوت می شدند. اگر افرادی هم مجدد دعوت شدند دلیل این بود که این افراد در ژانر جدید هم قدرتمند بودند.
فکر نمی کنید برگزاری جشنواره به این حالت به اعتبار جشنواره لطمه زد؟
هیچ صدمه ای به اعتبار جشنواره زده نشد و از نظر من از سایر دوره ها مفیدتر بود. هم در کاروانسرای گنجعلیخان و هم در نقاط دیدنی کرمان یک آرشیو عالی از موسیقی نواحی تهیه شد و آینده ثابت می کند که هیچ جشنواره ای تاکنون این اندازه دستاورد ثبت شده نداشته است. در ضمن فراموش هم نکنید قسمت ضبط های مستند از هنرمندان نواحی هنوز شروع نشده و از چند روز دیگر این قسمت جشنواره هم عملی می شود.
بهتر نبود برای جذب مخاطب بیشتر موضوعی غیر از دوبیتی خوانی انتخاب می شد؟
منظورتان از مخاطب بیشتر را متوجه نمی شوم! وقتی استاندار کرمان اجازه ورود مخاطب به محل برگزاری را ندادند و البته حق هم داشتند مخاطب بیشتر چطوری از کارها استفاده کند؟
منظورم مخاطب فضای مجازی است چون مخاطب لایوها خیلی کم بود؟
اجازه بدهید کارها به تدریج در فضای مجازی و خصوصا آپارات آپلود شود بعد میزان مخاطبان گویای موفقیت جشنواره خواهد بود در ضمن هیچ اجرای موسیقی نواحی به صورت لایو مخاطب مورد نظر خودش را نمی تواند به دست آورد. چون همه مطمئن هستند به صورت آفلاین در آینده می توانند به آثار دسترسی داشته باشند.
آیا این مقدار محدود پرداختن به دوبیتی خوانی که مبحث مهمی در موسیقی نواحی است کافی بود؟
دوبیتی متن غالب موسیقی نواحی است و از این مورد مهمتر در موسیقی نواحی نداریم. تعداد سازها و سر و صدای بیشتر دلیل بر کیفیت مبحث نیست. دوبیتی تنها نمونه شعر پارسی است که ریشه در ترانک ها و فهلویات دوره ساسانی دارد و سبکی عربی و وارداتی نیست. موسیقی نواحی بدون دوبیتی چیز زیادی برای گفتن ندارد همانطور که موسیقی کلاسیک ایرانی بدون غزل ندارد.
ر این جشنواره به دوبیتی محدود پرداخته نشد ما از سیزده استان نمونه هایی داشتیم و از استان کرمان هم پنج نمونه متفاوت از نواحی مختلف آنرا داشتیم و می توانم بگویم نقاط مهم دوبیتی خوانی کشور همگی اجرا داشتند.
شما گفتید اجراها ضبط شده و هنوز هم ادامه دارد پس بیشتر ضبط آثار بوده است و این دیگر با تعریف جشنواره سنخیت ندارد؟
شما به شکلی تلاش در تحمیل این مسئله دارید که جشنواره سال جاری بی ارزش بوده و اصلا آیا جشنواره بوده، اگر دوست دارید من این قضاوت را تایید کنم به هیچ وجه معتقد نیستم. با عنایت به شرایط همه چیز عالی پیش رفت. عده ای در لایو کارها را دنبال کردند.آثار زیادی ثبت و ضبط شد و قسمتی از کارها در آینده برای همه علاقمندان در دسترس خواهد بود. به اضافه مستندهایی که در مناطق زندگی آنها تولید می شود. من نمی توانم روی این همه دستاورد خط بطلان بکشم.
من نمی گویم بی ارزش بود، این که جشنواره با همه محدودیت ها برگزار گردید خیلی هم خوب بود؛ من می گویم اگر مخاطب مردمی بیشتری جشنواره را می دید می توانست با عنایت به نشاطی که جشنواره نواحی بوجود می آورد در این شرایط سخت در روحیه مردم اثر مثبتی بگذارد این طور نیست؟
مردمی هم بودند. خیلی ها از راه لایو برنامه ها را دیدند. در ضمن تمام شرکت کنندگان هم قسمتی از مردم هستند و در یک رویداد معتبر هنری شرکت کردند و البته دستمزد مالی هم برای آنها در نظر گرفته شد. کارهایشان هم برای همیشه و با کیفیت عالی به ثبت رسید. شما اگر به جای دبیر جشنواره بودید چه می کردید؟ اتفاق بهتر دیگر این جشنواره این بود که اغلب مسایل اجرایی همچون پوستر، مسایل در ارتباط با اسکان، پذیرایی، ایاب و ذهاب شهری، تصویربرداری، صدابرداری، اجرای مجریان به وسیله همشهریان کرمانی انجام شد، آن هم در سطح عالی؛ این ها برای کرمان بی سابقه بود.
خود من کار مطبوعاتی می کنم و می دانم یک خبرنگار باید با دید نقد یک مسئله را واکاوی کند تا بتواند برای مخاطب رسانه ایجاد جذابیت کند ولی این را بهتر می دانم که بعضی رسانه ها تلاش در تخریب جشنواره دارند فکر می کنم حداقل خبرنگاران کرمانی باید انعکاس مثبتی از جشنواره داشته باشند تا این جشنواره بتواند در استان کرمان به بقای خود ادامه دهد. حضور یا عدم حضور امثال من اصلا مهم نیست، مهم مردم نجیب کرمان هستند که بتوانند از تنها جشنواره ملی در استان خود لذت ببرند.
اینکه جشنواره در کرمان ماند اتفاق مثبتی است و همه دوست دارند که جشنواره سالهای سال در کرمان بماند؟
با کیفیتی که تیم اجرایی جشنواره سال جاری را جلو بردند و تحسین دبیر جشنواره، معاون وزیر فرهنگ، ریاست انجمن موسیقی و سایر مسولان، احتمال ماندگاری جشنواره بسیار بالا رفت. البته با تغییر ریاست جمهوری و وزرا هیچ چیزی قابل پیشبینی نیست.




منبع:

1399/08/18
13:37:35
5.0 / 5
767
تگهای خبر: آثار , آموزش , انجمن , جشن
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
موزیک خوان