روایت مهر از نواهای عاشورایی– ۱۷؛
آلبومی عاشورایی از آهنگساز ایران ایران
به گزارش موزیک خوان به گزارش موزیک خوان، آلبوم غزل های عاشورایی همچون آثار شاخص در رابطه با موسیقی های آیینی در ارتباط با واقعه کربلا و حضرت سیدالشهداست که هشت سال پیش در دسترس مخاطبان قرار گرفت.
خبرگزاری مهر -گروه هنر-علیرضا سعیدی: عرصه تولید آثار موسیقایی در رابطه با مضامین و رویدادهای مذهبی و اعتقادی همواره جزو پرطرفدارترین و در عین حال پرچالش ترین عرصه های فرهنگی هنری کشورمان بوده است که طی سالهای متمادی دوشادوش سایر فعالیتهای فرهنگی هنری در رابطه با این مورد مورد توجه مخاطبان و هنرمندان قرار گرفته است.
تولیدات این حوزه با اینکه همواره در معرض افترا های فراوان همچون «سفارشی بودن» قرار داشته اند اما به سبب حس و حال موجود در آنها که برگرفته از باورها و اعتقادات نهفته در ضمیر خیلی از مخاطبان بالقوه است، در اکثر موارد فعالیت در این عرصه را با استقبال هنرمندان مواجه کرده است.
همزمان با ایام سوگواری سیدالشهدا (ع) بر آن شدیم تا نگاهی اجمالی به تولیدات موسیقایی مختلف در رابطه با قیام عاشورا در کشورمان در چارچوب های گوناگونی چون آلبوم، موسیقی متن فیلم و سریال، اجرای زنده و مواردی از این دست داشته باشیم. در این چارچوب آنچه مورد توجه قرار گرفته و می گیرد، صرفا مرور و یادآوری آثار برجسته حوزه موسیقی «عاشورایی» است که در سالهای دور و یا نزدیک تولید و در بازار موسیقی عرضه شده اند. آثاری که طبیعتاً بعضی از آنها از درجه کیفی ممتاز برخوردار بوده اند و شاید برخی دیگر با انتقاداتی هم در موعد انتشار به لحاظ موسیقایی و محتوایی مواجه بوده اند اما همه در یک وجه اشتراک دارند و آن ماندگاری در حافظه جمعی دل بستگان اباعبدالله (ع) است.
در هفدهمین قسمت از سلسله گزارش «روایت مهر از نواهای عاشورایی» که همچون دوره های گذشته طی ایام محرم و صفر پیش روی مخاطبان قرار می گیرد به سراغ آلبوم «غزل عاشورا» به آهنگسازی فریدون خشنود و خوانندگی محمد حشمتی رقتیم که آذر ماه سال ۱۳۹۲ با حال و هوایی در رابطه با ایام سوگواری شهادت حضرت سیدالشهدا پیش روی مخاطبان قرار گرفت. آلبومی که به واسطه حضور آهنگساز کاربلد و کهنه کاری چون فریدون خشنود و خوانندگی محمد حشمتی بعنوان یکی از هنرمندان صاحب سبک در خوانندگی فضایی را فراهم نمود که از این البوم می توانیم بعنوان یکی از برجسته ترین آثار موسیقایی سال های اخیر در حوزه تولیدات عاشورایی نام ببریم که همچنان بعضی از قطعاتش طی ایام محرم و صفر از شبکه های مختلف رادیویی و تلویزیونی پخش می شود.
آلبوم «غزل عاشورا – کربلا یعنی سلام یک نماز» اثری ماندگار از فریدون خشنود است که پاییز سال ۱۳۹۲ به خوانندگی محمد حشمتی در چارچوب یک آلبوم موسیقایی آن هنگام که بسته های مجازی آثار صوتی آنچنان مورد توجه قرار نمی گرفت، به صورت فیزیکی منتشر و با استقبال نسبی مخاطبان روبه رو شد. این در حالیست که «سقای کربلا»، «غزل عاشورا»، «زینب زینب»، «بگذار بگریم»، «شهزاده اکبر»، «کربلا»، «شیعه» و «باب الحوائج» قطعات مختلف این آلبوم موسیقایی را تشکیل می دادند.
فریدون خشنود آهنگساز آلبوم «غزل عاشورا» چندی قبل بود که در مراسم رونمایی از این آلبوم عاشورایی با اشاره به نیاز انقلاب اسلامی به هنر و موسیقی مذهبی اظهار داشت: انقلاب اسلامی به هنر بخصوص موسیقی مذهبی نیاز دارد. ما باید معارف نو را در ذهن مردم ماندگار نماییم، باید هنری ممتاز، فاخر و پیشرو داشته باشیم چونکه ابزارهای هنری بی گمان ماندگار است. البته که در این میان نمی توان از نقش موسیقی و ادبیات در اجرای آئین های سنتی و مذهبی اقوام مختلف به سادگی عبور کرد چون که در ملت ها و کشورهای آسیایی موسیقی و ادبیات در اجرای آئین های سنتی چنان با اهمیت می باشد که بدون وجود آنها هیچ آئینی به انجام نمی رسیده است.
آهنگساز قطعه ماندگار «ایران ایران» در ادامه صحبت های خود با اشاره به گونه های مختلف موسیقی مذهبی، نوحه خوانی را از شاخص ترین قالب های موسیقایی عاشورایی توصیف کرد و اظهار داشت: نغمه های بومی و نوحه ها و مرثیه ها از قدیمی ترین موسیقی های مذهبی در ایران هستند. ضمن این که موسیقی عبادی هم از آن دسته موسیقی هایی است که در تمام مذاهب رواج داشته و دارد و همگی دارای آرامش و تفکری هستند که بسته به آئین هر ملتی برای مردمان آن آشنا هستند. در کشور ما هم این اذان، قرائت قرآن و نواهایی از این دست در زمره موسیقی مذهبی ما قرار دارند که اگر کمی با نگاه حمایتگرانه مسؤولان مواجه شوند شاهد تأثیرات آن در جریان موسیقی ایران خواهیم بود.
در توضیح قطعات این آلبوم چنین آمده است:
* قطعه «سقای کربلا»: نخستین قطعه آلبوم «غزل عاشورا» است که با نام حضرت عباس (ع) شروع می شود. انچنان که حضرت عباس (ع) باب الحسین (ع) است و برای ورود به ساحت مقدس امام حسین (ع) باید از باب فریدون خشنود: در کشور ما هم این اذان، قرائت قرآن و نواهایی از این دست در زمره موسیقی مذهبی ما قرار دارند که اگر کمی با نگاه حمایتگرانه مسؤولان مواجه شوند شاهد تأثیرات آن در جریان موسیقی ایران خواهیم بود آن وارد شد. دست اندرکاران هم با مرثیه ای آذری – فارسی در وصف الحال قمر منیر بنی هاشم این خانه را که صاحب آن حضرت سیدالشهداست دق الباب کرده است. این مرثیه زبان حال امام حسین با برادراست؛ آن هنگام که بالای بدن صد چاک حضرت ابالفضل ایستاده است و می گوید" ای یار وفادارم بیدار شد، من را در این صحر تنها مگذار، ای علمدار برخیز، فرزندانم در خیمه چشم به راه تو هستند، ای به فدای تو همه دخترانم بیدار شد، ای با شرف ترین و غیرتمندترین مردمان برخیز...
* قطعه «غزل عاشورا»: این کار با رجزی عربی که از زبان غلام امام حسین (ع) در روزعاشورا بیان شده، شروع می شود. امام حسین (ع) امیر من است و بهترین امیران است. او باعث شادی قلب پیامبر بشارت دهنده انزار کننده است. پدر و مادر او علی و فاطمه هستند.
برای شنیدن قطعه «غزل عاشورا» اینجا را کلیک کنید.
* قطعه «شهزاده اکبر»: این نوحه بر مبنای شعری از مرحوم آیت الله کمپانی که اعاظم شیعه و بزرگان و عارفان طریقت حسینی هستند، نخستین بار در سالهای ۱۳۵۴ تا ۱۳۵۵ توسط استاد علی اکبر حشمتی و مرحوم استاد علی اصغر حشمتی (که هر دو از استادان عرصه های قرآن و خاندان هستند) در تکیه حق شناس و در هیأت مکتب قرآن اجرا و الان در چارچوب یک موسیقی عاشورایی تقدیم ساحت جناب علی اکبر (ع) می شود؛ باشد که مقبول درگاه حضرتش واقع شود.
* قطعه «شیعه»: این مرثیه عربی منسوب است که از لسان مبارک حضرت سیدالشهدا (ع) صادر شده و بی ام می دارد: ای پیروان من هرگاه آب گوارا نوشیدید، مرا یاد کنید و هرگاه داستان غربت غریبی یا شهادت شهیدی را شنیدید، بر من بگریید. من نبیره رسول خدا هستم. مرا بی گناه کشتند و سپس با تاختن اسب عمداً بدنم را خرد کردند. ای کاش همه شما در روز عاشورا بودید و می دیدید که چگونه بر طفل صغیرم آب طلبیدم و آنان از ترحم به من خودداری کردند. به جای آب گوارا تیر ستم را به کودک کوچکم چشانیدند. وای از این مصیبت دردناکی که پایه های کوه بلند حجون (در مکه) را به لرزه درآورد. وای بر آنان که قلب رسول جن و انس را جریحه دار کردند! پس ای شیعیان من، همیشه و هرچه در توان دارید آنان را لعنت کنید.
* قطعه «کربلا»: شعر: استاد بهرام سیاره، آهنگ و تنظیم: بهنام صبوحی | *قطعه «باب الحوائج»: شعر: برگرفته از مرثیه های عاشورایی | *قطعه «بگذار بگریم»: آهنگساز: فریدون خشنود، شعر: اندیشه فولادوند، تنظیم پویا نیک پور
* قطعه «زینب زینب»: این مرثیه آذری – فارسی در فضایی بسیار محزون و برپایه ملودی سرود الله اکبر (ایران ایران) از ساخته های فریدون خشنود اجرا شده است. پیش از این استاد سلیم مؤذن زاده در چارچوب نوحه سینه زنی به زیباترین وجه این مرثیه حزن انگیز را اجرا نموده اند. در بخشی از این نوحه که ترجیع بند کار هم است اشاره به صفات حضرت زینب (س) می شود و خطاب به ایشان عرضه می دارد: ای قهرمان غم، ای یادگار زهرا (س)، ای روح با ایمان، همه عالم به فدای تو باد...
برای شنیدن قطعه «زینب زینب» اینجا را کلیک کنید.
به هر ترتیب آلبوم «غزل های عاشورایی» از آن دسته آثار موسیقایی است که توانسته به واسطه توانمندی های آهنگسازان، تنظیم کنندگان و خواننده اش همچون آثار قابل اتکایی باشد که توانست در زمان خود متناسب با ذائقه روز نسل جوان شرایط جدیدی را در حوزه تولیدات این چنینی فراهم آورد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب