موزیک خوان Music Reader

درگذشت هنرمند موسیقی در 101 سالگی

درگذشت هنرمند موسیقی در 101 سالگی

به گزارش موزیک خوان، عباس احمدی لاله زار از پیشکسوتان موسیقی ایرانی در ۱۰۱ سالگی دارفانی را وداع گفت.


امیرشهاب رضویان _ فیلمساز _ طی گفت وگویی با ایسنا، درگذشت عباس احمدی لاله زار را اعلام نمود و در رابطه با این هنرمند اظهار داشت: زنده یاد عباس احمدی لاله زار در سال ۱۳۰۰ خورشیدی در شهر مشهد متولد شد. او تحصیلات ابتدایی را در دبستان علمیه و متوسطه در دبیرستان‏های فردوسی و شاهرضا (ع) به پایان برد. صدای خوب و رسا در خانواده او موروثی بود و مادر و دایی ایشان از صدای بسیار خوبی بهره‏مند بودند، به صورتی که در زمان مظفرالدین شاه، دایی او با صدای خوب و رسایی که داشت یکی از اذان‏ گوهای خوب شهر سیرجان بوده است.
او افزود: عباس احمدی از کودکی به دنبال پدر در شهر مشهد به جلسات نوحه‏ خوانی، سینه‏ زنی و جلسات قرآن رفت و از همان کودکی آغاز به خواندن اشعار مذهبی در این مجالس کرد. صدای خوب وی خیلی زود طرفداران فراوان پیدا کرد به صورتی که در مدرسه و در مسابقات شاهنامه‏ خوانی مشهد نفر اول شد و برای خواندن شاهنامه در جشن هزاره فردوسی انتخاب گردید و در روز جمعه ۲۰ مهرماه سال ۱۳۱۳ هنگام افتتاح آرامگاه شاعر حماسه سرای ایران «حکیم ابوالقاسم فردوسی» در طوس خراسان که با حضور «رضاشاه»، مستشرقین و ایران شناسان فرنگی، مقامات فرهنگی و ادبی، وزیران، نمایندگان مجلس، مدیران جراید، سفرای ممالک خارجه و رؤسای دوایر و ادارات دولتی افتتاح شد، عباس احمدی نوجوان به شاهنامه خوانی پرداخت و مورد تشویق حضار قرار گرفت. بعد از آن از وی دعوت به عمل آمد تا در نمایش یوسف و زلیخا که در سالن شیر و خورشید مشهد اجرا می شد شرکت نماید.


هنرمندی که ردیف ها و گوشه های آواز ایرانی را از صفحات گرامافون آموخت
رضویان در رابطه با روشی که احمدی آواز ایرانی را فراگرفت، اظهار داشت: عباس احمدی، ردیف ‏ها و گوشه ‏های آواز ایرانی را از روی صفحات گرامافون خوانندگانی نظیر: جواد بدیع‏ زاده، سید حسین طاهرزاده، قمرالمولک وزیری، تاج اصفهانی، ادیب خوانساری، روح‏ انگیز و تعداد دیگری از نام‏ آوران موسیقی سنتی ایران فراگرفت و تلاش می‏ کرد که از مکتب هر یک از ایشان بهره‏ ای گیرد. وی از کلاس ششم ابتدایی با یکی از همکلاسی‏ های خود که مشق تار می‏ک رد آشنا شد و به نواختن این ساز علاقمند شد و از آن زمان به یادگیری این ساز پرداخت. بعد از ورود به دانشسرا جهت تحصیلات عالیه، هفته‏ ای یک ساعت از کلاس درس موسیقی که معلم آن هنرمندی به نام مبشری بود و سرود و نظریه علم موسیقی را به دانشجویان می ‏آموخت، بهره برد. ایشان در سال دوم دانشسرا که مشغول تحصیل بود، یک ساز تار را به بهای ۳۰ ریال برای خود خریداری کرد و از آن زمان به صورت سینه به سینه و از طریق گوش دادن به نواختن هنرمندان، مشغول فراگیری نواختن ساز تار شد و بعد از اینکه موفق به دریافت لیسانس شد به شهرهای فردوس و گناباد به مأموریت رفت و چون در این شهرها تنها بود امکان تمرین به مدت طولانی داشت و این تمرینات باعث پیشرفت نوازندگی وی شد.
او افزود: بعد از مدتی به مشهد منتقل شد و در محافل فرهنگی و هنری این شهر مشغول نوازندگی و خواندن شد و در سال ۱۳۳۰ به تهران منتقل و به وزارت آموزش و پرورش رفت و با سمت ناظم دبستان‏ های اوحدی و کاخ مشغول خدمت شد. در اسفندماه سال ۱۳۳۵ به اداره هنرهای زیبای کشور منتقل شد و با سمت بازرس آن اداره مشغول انجام وظیفه شد و سپس بعنوان رئیس اداره خدمات، رئیس اداره آموزش و فعالیت ‏های هنری در مؤسسات آموزشی کشور همکاری کرد و در سال ۱۳۴۳ از دانشگاه تهران موفق به دریافت درجه‏ی لیسانس باستان‏شناسی شد. ولی هیچ گاه موسیقی اصیل سنتی ایران که با خون او عجین شده، از وجود و تار و پود او بیرون نرفت و روز به روز عشق و علاقه او به این هنر والا و عاطفی افزون‏تر شد؛ به صورتی که هر وقت احساس تنهایی می‏ کرد ساز تار را چون دوستی دیرینه و باوفا در آغوش می‏ گرفت و با آن به راز و نیاز می پرداخت و با خواندن اشعاری از مولانا، سعدی و حافظ از گذشته ‏ها و خاطره ‏های خود یاد می‏ کرد.


موسیقی را به خاطر نفس موسیقی فرا گرفت
«وی علاوه بر نواختن تار با نواختن ویولن هم آشنایی داشت، موسیقی را فقط به خاطر نفس موسیقی و دل خود فراگرفت و دنبال کرد و یکی از چهره‏ هایی بود که در موسیقی سنتی، به شیرین‏ نوازی و مناسبت خوانی در محافل دوستان و آشنایان مشهور بود.»
او با اشاره به اینکه عباس احمدی لاله زار شاهد یک قرن تحولات موسیقی ایرانی بود، اظهار داشت: به قول دکتر محمد رهگشای از دوستان نزدیک وی: «احمدی لاله زار طی حداقل هشت دهه حضور در جامعه موسیقی ایران، با خیلی از شعرا، تصنیف سازان، خوانندگان و استادان موسیقی حشر و نشر داشت و مورد احترام خیلی از ایشان از جمله، آقایان بنان، شجریان، فریدون مشیری، معینی کرمانشاهی، تجویدی، یاحقی بود و تا آخرین روزها فعال و پر جنب و جوش زندگی می کرد» و روز سی و یکم مردادماه در سن صد و یک سالگی در تهران درگذشت.
مراسم تدفین احمدی لاله زار روز جمعه ۴ شهریورماه ساعت ۱۰ بامداد در قطعه هنرمندان بهشت زهرا برگزار می گردد.




منبع:

1401/06/02
18:24:29
5.0 / 5
479
تگهای خبر: آموزش , جشن , خدمات , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۱
موزیک خوان