موزیک خوان Music Reader

اختتام یك جشنواره و آغاز یك خاطره ابدی

اختتام یك جشنواره و آغاز یك خاطره ابدی

موزیك خوان: چهاردهمین جشنواره ملی موسیقی جوان با معرفی برگزیدگان بخش های موسیقی دستگاهی، نواحی و كلاسیك جمعه شب نهم آبان ماه در تالار وحدت در حالی پایان یافت كه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از آن بخاطر شیوه خاصی كه كرونا به جهان تحمیل كرده با عنوان جشنواره ای كه در تاریخ ابدی شد، یاد كرد.


در چهاردهمین دوره جشنواره ملی موسیقی جوان دوهزار و ۳۵۰ خواننده و نوازنده در گروه های سنی الف، ب و ج و در شاخه های موسیقی دستگاهی، کلاسیک و نواحی به رقابت پرداختند.
در ابتدای این مراسم که به سبب شیوع ویروس کرونا به صورت آنلاین از صفحهٔ اینستاگرام انجمن موسیقی ایران و چند پلتفرم دیگر پخش می شد، پیام سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خوانده شد.
شرایط کرونایی و جشنواره ای که تاریخی شد
وزیر فرهنگ در این پیام آورده بود: فرهنگ و هنر این سرزمین پهناور درازای تاریخ و سیر تحولات گونه گون، با عزم و همت هنرمندان خود، در اندیشه و جان نسل های مختلف تداوم و جریان یافته است. در این میان، هنر موسیقی از گذشته تا امروز در تعامل با جامعه و جهان پیرامون پنجره گفت و گو را گشاده تر و سیر حرکت فرهنگی را هموارتر کرده است.

جشنواره ملی موسیقی جوان، نمونه ای روشن از امید به آینده و فردای موسیقی ایران است که پیشینه فرهنگ موسیقی کشور و میراث داری استادان و پیشکسوتان را پشتوانه گران سنگ خود دارد. نوجوانان و جوانانی که با شوق و امید موسیقی ریشه دار فرهنگی را برگزیده اند، آموخته اند و برای پایندگی و روشن نگه داشتن چراغ موسیقی باانگیزه و علاقه تلاش می کنند. جشنواره ملی موسیقی جوان، بستری است برای شناسایی استعدادهایی که موسیقی دستگاهی، نواحی و کلاسیک را از استادان آموخته و پاس می دارند و فردای روشن موسیقی کشور را با آواها و نواهای امروز خود نوید می دهند.
صالحی در ادامه این پیام اضافه کرد: بااینکه شرایط اخیر جهان و جامعه متأثر از بیماری کووید-۱۹ سبب شد حضور جوانان در چهاردهمین جشنواره ملی موسیقی جوان به شکل مرسوم ممکن نشود، اما اجراهای جوانان در تجربه ای جدید در فضای مجازی یادگاری است که در تاریخ موسیقی این کشور ثبت خواهد شد. از استادان و داوران چهاردهمین جشنواره ملی موسیقی جوان، برگزارکنندگان و نوجوانان و جوانانی که در این دوره جشنواره همراهی و همکاری داشته اند، صمیمانه قدردانی می کنم.
آنکه تجربه نمود برنده شد
در ادامه، پیام حسین علیزاده آهنگساز و نماینده بخش موسیقی ایرانی در چهاردهمین جشنواره موسیقی جوان پخش گردید. وی در این پیام اظهار داشت: جوان ها به ما انرژی مضاعف می دهند که همچنان این جشنواره را ادامه دهیم. این جشنواره کمبودها و حسن های زیادی دارد که با هم فکری و نظر همه دوستان شرکت کننده می توانیم جشنواره را به حالت ایده آل برسانیم. واقعاً جای تبریک و تشکر دارد که انجمن موسیقی ایران در این شرایط جشنواره را برگزار کرد و اجازه نداد روند برگزاری جشنواره متوقف شود.

من در مرحله اول نسبت به اجراها انتقاد داشتم و کیفیت اجراها برای من رضایت بخش نبود ولی جالب است که شرکت کنندگان بخش نهایی در طول این مدت کوتاه توانسته بودند پیشرفت کنند و کیفیت خوبی را از خودشان ارائه بدهند. ما در قضاوت ها گاهی حیف مان می آمد که فقط سه برنده اعلام نماییم و به همین خاطر در بعضی از بخش ها تعداد برندگان بیشتری را اعلام کردیم.
علیزاده اضافه کرد: واقعیت این است که همه بچه ها وقتی به مرحله نهایی می رسند برنده هستند. یک شرایطی پیش می آید که همه نمی توانند برنده این جشنواره باشند ولی قصد ما اعلام برنده یا بازنده نیست. هدف حضور جوان ها در این جشنواره و کسب تجربه است.
این آهنگساز در پیام خود افزود: جشنواره امسال در زمینه خلاقیت نتایج بسیار خوبی داشته است، من خودم راغب هستم که بخش خلاقیت را بعنوان یکی از بخش های عمده جشنواره در نظر بگیریم تا بچه ها از خودشان اثر خلق کنند. به نظرم اگر ما این بخش را گسترش بدهیم نتایج بهتری خواهیم گرفت. گاهی در جشنواره استعدادهای عجیب و غریبی پیدا می شوند که ما می گوییم ای کاش استاد یا معلم این جوان ها را می دیدیم و به آنها می گفتیم مثلاً در این مسائل دقت بیشتری کنند.
بچه ها از ابتدا باید درست آموزش ببینند چون تصحیح کردن تکنیک بچه ها، خیلی مشکل تر و حتی نا ممکن است. از اول باید با مشاوره خوب، معلم های خوب انتخاب کنند. از تمام معلمینی که در سراسر کشور زحمت می کشند و شاگردان به این خوبی تربیت می کنند ممنون هستم. دست همه را می فشارم و به آنها خسته نباشید می گویم.
وی اظهار داشت: امیدوارم جشنواره در آینده برنامه هایش را طوری پیش ببرد که بتواند در یک سمیناری از معلمین سراسر کشور دعوت کرده و آنها را هماهنگ کند تا جشنواره به نتایج بهتری برسد. پیشنهاد من برای دوره های بعد، تحول در جشنواره است که امیدوارم این مسئله را بتوانیم با هماهنگی مسئولین انجمن موسیقی پیش ببریم.
علیزاده در این پیام اشاره کرد: ایران یک کشور پهناور و با فرهنگ های بسیار متنوع است، من همیشه فکر می کنم ایران یک جغرافیایی از جهان است چون آدم های مختلف از نژادها، فرهنگ ها و زبان های متفاوت در ایران حضور دارند. در کنار هم قرار گرفتن این ها برای جشنواره بسیار غنی است.
شعار جشنواره برای موسیقی نواحی، اتحاد و همبستگی است، ما برای موسیقی نواحی هیچ نگرانی نداریم که در آینده چه خواهد شد. به نظرم ما در موسیقی نواحی شاهد یک تولد باردیگر هستیم. آن موسیقی که در کشور جریان دارد، موسیقی کلاسیک یا سنتی ایرانی، موسیقی کلاسیک غربی و موسیقی نواحی است. این سه موضوع در جشنواره اهمیت دارد. واقعاً در این دوران نتایج خوبی داده است. من از زبان دوستان کلاسیک می شنوم که پیشرفت ها زیاد بوده است. نکته جالب دیگر اینکه اکثریت شرکت کنندگان در تمام رشته ها از شهرستان ها هستند و این مسئله نشان میدهد که همه راغب شده اند.
سرایندگان نت امید در روزگار ناامید از کرونا
سپس در ادامه پیام سید مجتبی حسینی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به نمایش در آمد که در قسمتی از این پیام آمده بود: جویای زندگی و مشتاق شکوفایی اند جوان چهره های موسیقی ایران زمین که در خطوط این روزگار ناخوش احوالِ ناشی از کرونا، نت به نت امید و انتظار را مشق می کنند و به آموختن نشسته اند تا گرد فراموشی را از میراث معظم موسیقی برخیزانند.

وی اضافه کرد: تجسم این تصمیم می تواند جشنواره موسیقی جوان باشد که به اشتیاق و اراده جوانان مستعد، ارجمندی موسیقی دستگاهی، نواحی و کلاسیک را یادآور است و مصمم است که جایگاه و پایگاه این هنر کهن را قوام و دوام بخشد. تکریم میراث نامیرای روز گذشته به مدد بازآفرینی و تحول و نگاه معطوف به فردا با میل به روزآمدی هنر از مؤلفه های این جشنواره است که به روشنی مؤید حال و احوال آموزش موسیقی و تبلور بایدها و نبایدهای این عرصه است. با خود می اندیشم شاید سرنوشت این جشنواره با معرفی منتخبانی مستعد به قضاوت اساتید و تشویق و ترغیبی از جانب متولیان امر منتهی می شود اما این میدان چنان بزرگ است که بایسته است نهادهای دیگری در دشواری پیش روی، فرصت آفرین و نشاط بخش، به مراقبت و مؤانست و مهر، نوازنده یِ جوانان شریف موسیقی باشند و دل و جان بسپارند که هر قدمی که امروز برداریم در قلم فردائیان فراموش نخواهد شد.
وی اضافه کرد: تالار رودکی بااینکه به اشتیاق این اتفاق را لحظه شماری می کرد اما به ناگریز و به دلتنگی روزهای دوری را تاب می آوریم و با آرزوی تندرستی اهالی جوان موسیقی و اساتید ارجمند، دورادور در آیینه ی شبکه های ارتباطی مخاطبِ هنرنمایی ارجمندان حاضر در این دوره از جشنواره خواهیم بود و به درود برای ایشان زمزمه می کنم: مرا هزار امید است و هر هزار تویی.
گرامیداشت هنرمند فقید محمدرضا شجریان
بخش بعدی مراسم اختتامیه چهاردهمین جشنواره ملی موسیقی جوان، یادبود مرحوم شجریان بود که در این بخش برخی از هنرمندان موسیقی نظیر حسین علیزاده، حمیدرضا نوربخش، محمدرضا درویشی، داریوش پیرنیاکان، بهروز همتی، علی اصغر شاه زیدی، داوود گنجه ای و حسین بهروزی نیا از خاطرات خود با محمدرضا شجریان گفتند.
جشنواره جوان بازنده ندارد
سخنران بعدی هومان اسعدی دبیر چهاردهمین جشنواره‌ی ملی موسیقی جوان بود که برای هشتمین سال پی در پی دبیری این جشنواره را برعهده داشت. دبیر جشنواره ملی موسیقی جوان اظهار داشت: همانطور که مستحضرید، به سبب شرایط جهانی و عالمگیرِکرونا، در این دوره از جشنواره با وضعیت پیچیده و پُر چالشی مواجه بودیم، همین طور رویدادهای مشابه در جهان هم با چالش هایی از همین قبیل روبه رو بوده اند. اما، با وجود تمام این پیچیدگی ها، با حمایت و همکاری مسئولین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، همکارانم در انجمن موسیقی ایران و خصوصاً استادان گرانقدر، این دوره از جشنواره نیز بطور شایسته ای انجام شد.
وی اضافه کرد: در هر حال توانستیم امسال بیشترین تعداد شرکت کننده را جذب نماییم (حدود ۲۴۰۰ شرکت کننده) که از تمامی ادوار پیشین جشنواره تعداد بیشتری بوده است و این مهم حاکی از بارقه های امیدی ست که با وجود این وضعیت، امید به زندگی و نقش موسیقی در تحمل این شرایط و امیدبخشی به آینده قابل توجه بوده است. در مرحله‌ی نهایی نیز شاهد اجراهای بسیار درخشان و چشم گیری بودیم.
قرائت متن پیام محمد اله یاری مدیرکل دفتر موسیقی نیز به چهاردهمین جشنواره ملی موسیقیی جوان بخش بعدی این مراسم آنلاین بود.
وی در این پیام آورد: جشنواره ملی موسیقی جوان فرصت مغتنمی برای بیان احساسات و عواطف لطیف جوانان است و امکان شناخت بهتر وضعیت موسیقی و ظرفیت های هنرمندان و جوانان و اجرای آثارشان را فراهم می آورد. این جشنواره با محوریت موسیقی نواحی، دستگاهی و کلاسیک که بنیان و اعتبار فرهنگی دارند، بستر مناسبی است تا داشته های باارزش هنری جوانان بیان و با نگاه و نظر استادان و هنرمندان پیشکسوت صیغل یابد. جوانانی که جریان آینده موسیقی کشور با حضور و هنر آنان پیش می رود.
جشنواره ملی موسیقی جوان راهی روشن به آینده موسیقی ایران است که به شایستگی می تواند هویت فرهنگی، دینی و موسیقایی ما و پویایی جوانان را در موسیقی ارائه نماید. اعتبار و جایگاه جشنواره با مشارکت و همراهی استادان شاخص موسیقی در داوری و روند منظم برگزاری جشنواره تثبیت شده است. چهاردهمین جشنواره ملی موسیقی جوان با وجود شیوع ویروس کرونا با استقبال و اشتیاق هنرمندان جوان با روشی دیگر برگزار می گردد و تجربه ای متفاوت را در این رویداد رقم می زند.

در اختتام نیز اسامی برگزیدگان بخش موسیقی نواحی، برگزیدگان بخش موسیقی ردیف دستگاهی و برگزیدگان بخش موسیقی کلاسیک در این رویداد عرضه شدند.



1399/08/12
18:18:25
5.0 / 5
805
تگهای خبر: آثار , آموزش , انجمن , جشن
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
موزیک خوان