موزیک خوان Music Reader

بشنوید

بشنوید

به گزارش موزیک خوان، یکی از قطعه های ماندگار موسیقی ایرانی، تصنیفی است با عنوان «آمد نوبهار». خیلی از شنوندگان و مخاطبانِ موسیقی ایرانی این اثر را با تنظیم فرهاد فخرالدینی، صدای شادروان نادر گلچین و همراهی گروه همخوان بارها از رادیو شنیده اند؛ تصنیفی که در مایه بیات اصفهان نوای مژده بهار را سرمی دهد: «آمد نوبهار، طی شد هجر یار/ مطرب نی بزن، ساقی می بیار».


به گزارش موزیک خوان به نقل از ایسنا، اما حقیقت این است که آهنگساز این تصنیف، یکی از مردان نام آور و یکی از هنرمندان بی مثال موسیقی ایرانی، روان شاد استاد مهدی خالدی (۱۲۹۸ تا ۱۳۶۹ خورشیدی) است؛ نوازنده چیره دست ویولن و آهنگسازی خلاق است که آثاری ماندگار بصورت تکنوازی، هم نوازی و آهنگسازی از خود برجای گذاشته است.
البته اصل آهنگ در سال ۱۳۲۷ اجرا شده است، حتی در اصل، این تصنیف «نشاط» نام داشته، اما به مناسبتِ مطلعِ آن، به «آمد نوبهار» معروف شده است.
«آمد نوبهار» تصنیفی با آهنگسازی مهدی خالدی و شعری از اسماعیل نواب صفا است. این قطعه در اواخر دهه ۱۳۲۰ خورشیدی ضبط شد و در سالهای پیش از انقلاب بیش از دو دهه در ایام آغازین سال نو پخش می شد. اجرای نادر گلچین از این ترانه در دهه ۱۳۵۰ خورشیدی معروف شد.
محمود خوشنام (پژوهشگر و کارشناس موسیقی ایرانی) «آمد نوبهار» را یکی از بهترین نمونه های تاریخ نوسازی ترانه می داند. به اعتقاد وی در موسیقی ایرانی حرکت از سمت تصنیف به ترانه با «آمد نوبهار» انجام شده است.
پرویز یاحقی نیز در مورد این تصنیف گفته بود است: «مهدی خالدی نخستین کسی بود که برای فصل بهار آهنگ ساخت. (آمد نوبهار، طی شد هجر یار...) با این مضمون آهنگ های زیبا و برجسته ای برای بهار تولید شده است. ولی هیچکس تا حالا موفق نشده است اثری مثل او به وجود آورد. خود من چندین آهنگ نوروزی ساخته ام ولی در نهایت صداقت اعتراف می کنم که هنوز ترانه زیبای استاد خالدی رکورددار است. «آمد نوبهار» قطعه نایابی است که نه هم اکنون و نه در آینده نظیرش پدید نخواهد شد.»
شاگردان صبا: استادان خالدی، تجویدی، بدیعی، یاحقی و خرّم


منبع:

1403/01/13
15:14:15
5.0 / 5
399
تگهای خبر: آثار , مد , موسیقی , هنر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
موزیک خوان