موزیک خوان Music Reader

بازتولید ترانه های طنز قدیمی توسط یک برنامه

بازتولید ترانه های طنز قدیمی توسط یک برنامه

موزیک خوان: علیرضا امینی، پژوهشگر و نوازنده موسیقی از بازتولید ترانه های طنز قدیمی در برنامه «طربخانه» رادیو صبا آگاهی داد.


به گزارش موزیک خوان به نقل از روابط عمومی رادیو صبا، «طربخانه» عنوان یکی از برنامه های موسیقی محور این شبکه رادیویی است که با محوریت توجه به ترانه های طنز قدیمی که ریشه در موسیقی اصیل ایرانی دارد.
انسیه شمس اللهی، تهیه کننده این برنامه اعلام نمود که همانطور که از اسم برنامه مشخص است «طربخانه» با محوریت شادی، خوشی، خوشی و شوق همراه مخاطبان می شود.
در این برنامه در هر قسمت یکی از ترانه ها و نغمات طنز قدیمی که خیلی از شنوندگان با آن خاطره دارند با کارشناسی علیرضا امینی، پژوهشگر موسیقی بازخوانی می شود، مورد بررسی قرار می گیرد.
علیرضا امینی، کارشناس مجری «طربخانه» هم از بازتولید ترانه های طنز قدیمی در این برنامه آگاهی داد و اظهار داشت: ۱۲۰ سال از تاریخ ضبط صفحات موسیقی ایران می گذرد که به فاصله کمتر از ۱۰ سال از شروع ضبط نخستین صفحه، ما رگه های حضور آثار طنز را در صفحات را می بینیم، پس به موازات ضبط آثار کلاسیک موسیقی ایران و صفحات موسیقی اصیل دستگاهی شاهد این هستیم که آثار طنز اجتماعی اهمیت پیدا می کند، به شکلی که این صفحات در بازار هم مورد توجه مردم قرار می گرفت و مردم در کنار خرید صفحات موسیقی، ترانه های طنز و تئاترهای طنز را هم خریداری می کردند.
وی اظهار داشت: تا مواجه شدیم با بحثی پس از انقلاب فرهنگی یعنی پس از سال ۱۳۶۰ که یک سری از این آثار مشمول خطوط قرمز فرهنگی شدند و از دایره آثار پخش موسیقی رسانه ای حذف شدند، ولی چون همچنان در میان خانواده ها و مردم جامعه رواج داشتند این آثار مورد استفاده خیلی از هنرمندان، شاعران و تهیه کنندگان قرار گرفت یعنی اصل اثر پس زده شد و نمونه برداری دست چندم و استفاده از بخشهایی از این آثار آغاز شد و این موجب شد ما اصل اثر را از دست بدهیم.



این پژوهشگر موسیقی درباره ی این آثار طنز بیان کرد: چون خلق این آثار در ساختار ادبیات و ملودی مخاطبش را ارزیابی کرده بود و برای جامعه شهری تولید شده بود که اهداف مختلفی را داشت که یا شوخی خانوادگی بود و یا اجتماعی، موضوعات اجتماعی خود به چند دسته تقسیم می شد یا با باورهای مردم در ارتباط و یا مربوط به دولت و مسئولین می شد.
امینی تصریح کرد: زمانی که ما قسمتی از این آثار را مورد استفاده قرار دادیم سازماندهی و ساختار تشکیل اثر را به هم زدیم. هر کسی قسمتی از ملودی یا شعر را استفاده می کرد و خود اثر و کارکرد اجتماعی آن مورد توجه نبود و من با تفکری که در عرصه موسیقی طنز شروع کردم، ۱۵ سال سابقه پژوهشگری خود در این زمینه به عنوان یک میراث فرهنگی ناملموس ملی به میراث فرهنگی معرفی کردم که این ترانه ها باید به عنوان یک میراث ناملموس فرهنگی ثبت گردد و «طنز خوانی با موسیقی ایرانی و کارکردهای اجتماعی آن» را ثبت ملی کردم که در برنامه های مختلف رادیویی همچون رادیو ایران به آن پرداخته شد.
او اشاره کرد: تا این که به پیشنهاد مدیر شبکه رادیویی صبا به عنوان یکی از مراجع طنز رسانه قرار شد، به این سبک موسیقی پرداخته شود و برنامه «طربخانه» شکل گرفت. در این برنامه قرار شد با یکسری از آثار موجود برنامه سازی نماییم و قسمتی از آثار هم که یا نت و ملودی آنها موجود است یا صفحه آنها موجود است یا از دست رفته را باردیگر باز تولید نماییم و به کاروان رسانه ای بازگردانیم که مجموع آثار موجود بیش از ۳۰۰ اثر است که احیانا حدود ۱۰۰ اثر از آنرا در فصل اول بازتولید خواهیم کرد و رسانه از این به بعد اثر اصل را پخش خواهدنمود. خیلی از این آثار نزدیک نیم قرن خوراک برنامه هایی مثل «صبح جمعه با شما» بود، همان گونه که در قدیم هم رواج داشت یک ملودی ثابت که به محبوبیت اجتماعی رسیده بود، استفاده می شد و ترانه سرا روی آن ترانه می گفت، ولی اصل اثر هیچ گاه معرفی نمی شد و این ما را در این زمینه برای این محصول فرهنگی گرفتار یک انقطاع تاریخی می کرد.
مجری «طربخانه» در ادامه بیان کرد: با بازتولید این آثار می خواهیم این اتصال فرهنگی را با گذشته برقرار نماییم و می دانیم که همیشه در بازگشت یک محصول فرهنگی حلقه های گمشده فرهنگ عامه خودرا پیدا نماییم و می خواهیم عملاً به جایی برسیم که باردیگر آن حلقه ها شکل بگیرند که مردم بتوانند به آسانی برای باورهای اجتماعی شان ترانه بخوانند، در مهمانی ها، شبنشینی ها و زندگی اجتماعی این ترانه ها را بخوانند و با فرهنگ اصیل موسیقی ایرانی زندگی کنند.
امینی درباره ی بازتولید این آثار توضیح داد: اینطور موسیقی یک گونه بیات تهران است که بطورمثال مرحوم استاد مرتضی احمدی متخصص این کار بود نوع بیان، فرم دهان و نوع ادای کلمات استادانه انجام می شد که مردم بتوانند با آن ارتباط برقرار کنند. این آثار باید توسط خوانندگانی اجرا شود که به این سبک مسلط هستند باز تولید این آثار مقرر است توسط خوانندگانی که قبلاً من باآنها سابقه همکاری در اجرای تئاتر و یا خوانندگی در این سبک موسیقی داشته ام صورت بگیرد البته پس از تولید سری اول از خوانندگان دیگری نیز دعوت به همکاری می شود که تجربه ای عظیم و متفاوت داشته باشند.
وی تصریح کرد: آثار تولیدی این مجموعه خوراک فرهنگی تمام شبکه های رادیویی خواهد شد که در بخش های متنوع و مناسبت های اجتماعی می توانند از آن بهره گیرند.
این پژوهشگر موسیقی طنز بازتولید این آثار طنز را فرصتی برای نهادهای فرهنگی و اجتماعی و رسانه هایی دانست که بدنبال شادی مردم هستند و بیان کرد: اجرا و بازخوانی این اشعار طنز می تواند در قالبی بزرگ یا حتی ملی با حمایت صدا و سیما اجرا شود، این اجرا یک فرصتی برای حضور خانواده ها در جمعی شاد و اخلاقی است. محتوای این آثار برای گروههای مختلف سنی کاربردی است و برای شادی یک جمع خانوادگی بطورکامل مناسب می باشد که حاصل آن یک خانواده شاد و در نهایت یک جامعه می شود.
به گزارش موزیک خوان به نقل از ایسنا، برنامه «طربخانه» پنجشنبه و جمعه ها ساعت ۲۰ به تهیه کنندگی انسیه شمس اللهی و اجرای علیرضا امینی از رادیو صبا پخش می شود.




منبع:

1403/03/29
09:01:49
5.0 / 5
203
تگهای خبر: آثار , جشن , خرید , فرهنگ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۱
موزیک خوان