اختصاصی موزیك خوان؛
كارگروه ثبت جهانی تنبور در كرمانشاه تشكیل شد
ایرنا- مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرمانشاه اعلام نمود که کارگروهی بمنظور اقدام برای ثبت جهانی ساز تنبور با محوریت شهرستان دالاهو تشکیل شده است.
امید قادری روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اضافه کرد: این کارگروه بعد از انتخاب دالاهو بعنوان شهر ملی تنبور با دستور استاندار کرمانشاه تشکیل شده است.
وی اضافه کرد: مقرر است این کارگروه با محوریت شهرستان دالاهو اسناد و مدارک لازم برای ثبت جهانی ساز تنبور برای ایران را جمع آوری و به یونسکو ارائه دهد.
به گزارش موزیک خوان به نقل از ایرنا، با وجود اینکه تنبور در جهان بعنوان یک ساز کاملا ایرانی شناخته می شود ولی تا حالا این ساز در یونسکو به نام ایران به ثبت نرسیده است.
دالاهو خاستگاه تنبور
شهرستان دالاهو که با حدود ۳۶ هزار نفر جمعیت در ۱۰۰ کیلومتری غرب کرمانشاه قرار دارد، در اسناد تاریخی بعنوان یکی از خاستگاه های اصلی ساز تنبور در جهان مطرح است.
در این شهرستان افراد بسیاری به ساخت و نواختن ساز تنبور مشغول هستند و مردم محلی که غالبا از پیروان آیین اهل حق (یارسان) محسوب می شوند، از این ساز در مراسم آیینی و مذهبی خود استفاده می نمایند.
به گفته مورخان و اسناد تاریخی موجود، قدمت ساز تنبور در شهرستان دالاهو به ۶ هزار سال پیش می رسد و حتی کارگاه هایی با قدمت ۷۰۰ سال در این شهرستان کماکان فعال است.
بر طبق اعلام کرم محمدی فرماندار دالاهو حالا ۱۱۰ کارگاه ساخت تنبور شامل ۳۵ کارگاه بزرگ و ۷۵ کارگاه کوچک در این شهرستان فعالیت می نمایند و ۱۸۳ هنرمند و صنعتگر در حوزه ساخت ساز تنبور مشغول هستند.
تنبور
تنبور سازی است که دسته ای بلند و کاسه ای گلابی شکل دارد و معمولاً از چوب توت ایجاد می شود. کاسه آن به ۲ صورت یک تکه (کاسه ای) که از قدیم مرسوم بوده و چند تکه ای است که به تقلید از کاسه سه تار در دهه های اخیر تولید شده است.
طول این ساز حدود ۷۰ تا ۸۰ سانتیمتر و دارای سه سیم، چهارده پرده و فاقد ربع پرده است.
شهرستان دالاهو با حدود ۴۰ هزار نفر جمعیت در ۱۰۰ کیلومتری غرب کرمانشاه واقع شده است.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب